NAGY REPTÉRI IKARUS FOTÓZÁS 2017 | Reptérlátogatás.hu | Ferihegy, Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér | Repülőtér-látogatás | Légiközlekedési Kulturális Központ | Aviation Cultural Center

NAGY REPTÉRI IKARUS FOTÓZÁS 2017

Három korszak, négy emblematikus autóbusz, Malév színekben. December 29-én ismét bemutatkoznak és egész napos programra viszik a rajongókat a legendás járművek. A „Faros” Ikarus 55-ös, a luxus – Malév Air Tours – Ikarus 250-es és Ikarus-DAF 350-es, valamint a csuklós 280-as látványos konvojban halad végig Budapest belvárosán, aztán a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér felé veszik az irányt.

Karácsony és Szilveszter között ismét összeállnak a Malév-festésű Ikarus autóbuszok, a Légiközlekedési Kulturális Központ pedig – akárcsak tavaly – ismét meghirdeti a „Nagy Reptéri Ikarus Fotózást” együttműködésben a BKV Zrt-vel. Tarts velünk egy rendhagyó programra és egy retro hangulatú utazásra!

A program:

A négy Ikarus december 29-én reggel 8 órakor érkezik a Hősök terére. Több kört tesznek a tér körül, majd formációban felállnak egy statikus bemutatóra, ahol bárki megcsodálhatja a korhű módon restaurált járműveket. A konvoj a regisztrált utasokkal 9 órakor indul a repülőtérre az Erzsébet-híd érintésével. A Gellérthegynél izgalmas fotózás zajlik majd. A résztvevők felsétálnak a Döbrentei tér feletti kilátópontokhoz, ahonnan megörökíthetik, amint a négy történelmi autóbusz formációban áthalad az Erzsébet-hídon Pestről Budára.

Miután tavaly az Ikarus 55-ös megmakacsolta magát, és a Hősök terén beteget jelentett, egy évvel ezelőtt ezt a programelemet kénytelenek voltunk törölni. Most viszont – ígéretünkhöz híven – pótoljuk a várva várt eseményt. A látvány még különlegesebb lesz, hiszen a konvojnak ezúttal már része lesz az idén elkészült – a Malév és az Ikarus harmadik nagy korszakát együttesen képviselő – Ikarus-DAF 350-es is.

A délelőtt második felében a program az idén új helyre költözött Aeroparkban folytatódik. Az autóbuszok itt a korszakuknak megfelelő történelmi repülőgép mellé állnak fel. A Malév-festésű járművek 13 órától kétórás reptérlátogatásra viszik a résztvevőket, akik megtekinthetik a világ legnagyobb kéthajtóműves gépének felszállását. A reptéri túra során lehetőség lesz a négy autóbusz együttes fotózására a műemléki védettséget élvező 1-es terminál épülete előtt.

A repülőtéri kirándulás, és az autóbuszok alkonyati fotózása után a konvoj visszaindul a Hősök terére, érintve a Duna-partot, Budapest belvárosát és a Parlamentet. 17:30-tól az Ikarusokat ismét bárki megtekintheti a Hősök tere szélén, aztán a járművek – a program zárásaként – újabb tiszteletkört tesznek.

Részvételi díj: 5000 Ft/fő

Regisztráció itt: https://repterlatogatas.hu/booking/

Az autóbuszokról:

Ikarus 55: az eredeti Malév faros autóbuszokat 1960-ban gyártották, egyetlen egy példány sem maradt belőlük. Az eseményen látható járművet 1969-ben gyártották az NDK számára, a BKV Zrt nem régiben a Krím-félszigetről mentette vissza. A Faros 55-ös az idei évben már többször bemutatkozott az LKK rendezvényein, többek között a legendás Li-2 repülőgép repüléseihez kapcsolódva.

Malév Air Tours Ikarus 250: ez a luxus autóbusz a 80-as években is egyedülálló, nyugati színvonalat képviselt a budapesti utcákon. A repülőtéren nap mint nap látható járművet Polgáron restaurálták néhány évvel ezelőtt. Az LKK 250-ese Brandenburgban, a IV. Nemzetközi Ikarus Találkozó I. díját kapta meg.

Malév Air Tour Ikarus-DAF 350: A 300-as család dizájnját Örsi Ferenc ipari formatervező álmodta meg, a végeredmény már az 1986-os frankfurti autókiállításon is óriási sikert aratott. A magas, a klímakonzolig nyúló hátfal évekkel előzte meg a korát és utat mutatott a világ autóbusz-tervezőinek, számos nyugati konstrukció is hasonló kialakítást kapott.  Ez az autóbusz a 350-es típus 25. legyártott darabjaként, 1990 végén készült el a Malév megrendelésére, és 1991. január 11-én állt forgalomba. A járművet idén újította fel és állította hadrendbe a reptérlátogatásokon az LKK.

Ikarus 280: a világ egyik legnépszerűbb autóbusztípusa, több mint 60 ezer darabot gyártottak belőle. A típus számos példánya szintén a ferihegyi repülőtéren teljesített szolgálatot évtizedeken át, a terminál és a repülőgépek között szállították az utasokat. Mivel az utolsó eredeti járművet nem sikerült megmenteni, ez a példány replikaként készült el. A ráncajtós, rendkívül jó fordulóképességgel rendelkező csuklós piros-narancs Malév-festést kapott.

Évzáró fotópályázat

Az LKK december fotópályázatot is hirdet. Január 5-ig lehet beküldeni a négy történelmi autóbuszról a belvárosban és a repülőtéren készült fényképeket. Egy hatfős zsűri választja majd ki a három legjobbnak ítélt alkotást. Az első helyezett egy délutánra (hat órára) megkapja a rendezvényen szereplő autóbuszok közül azt, amelyik legközelebb áll a szívéhez, és sofőrünk oda viszi vendégeivel együtt, ahová szeretné. A második helyezett egy három órás reptérlátogatást tehet – akár 46 vendégével együtt – az Ikarus 250 Malév Air Tours autóbuszunkkal. A harmadik helyezett pedig egy különleges, VIP reptérlátogatást nyer egyik oldtimer (Zsiguli vagy Wartburg) repülőtéri autónkkal.